Inspiration för en makeover till sovrummet

Sovrummet är en plats där man ska kunna varva ner helt och hållet. Om sovrummet är stökigt, trist eller opersonligt är en makeover en god idé.
Att ge sovrummet nytt liv är som tur är enkelt. Vi hjälper dig på vägen, oavsett om ditt sovrum behöver en större eller mindre makeover.
Läs våra tips och tricks för att väcka ditt sovrum till liv på ett enkelt och personligt sätt.

x
x

Skapa ordning och reda i sovrummet

I vardagen är det praktiskt att kunna slänga ett plagg lite var som helst när man är på väg ut genom dörren, men allmän ordning och reda bidrar till en rogivande atmosfär i hemmet.
Om du har svårt att hålla reda på saker och ting i sovrummet kan det helt enkelt bero på att du saknar bra förvaringsutrymmen.
Kläder, skor, smycken och andra accessoarer kan snabbt bli en enda röra, men här har du några knep för att göra förvaring till ett dekorativt inslag i ditt sovrum.
Använd till exempel lådor och korgar för att organisera garderoben, de passar särskilt bra till mindre klädesplagg och skor som ofta tar mer plats än de borde.
En byrå är också bra till förvaring av mindre saker. Lådor är en utmärkt lösning om du vill hålla ordning på mindre saker.
Du kan även använda korgar som du ställer under sängen eller på golvet.

Acceptera statistiska cookies för att se videos
Klicka på OK-knappen längst ner på sidan
Body

TIPS:

Visa upp dina favoritsaker på klädhängare

Klädhängare är vanligtvis dolda i hallen eller bakom en dörr, men en dekorativ klädhängare passar utmärkt på sovrumsväggen. Häng dina favorithalsdukar eller halsband i klädhängaren så skapar du både ordning och reda och ger uttryck för din personliga stil.

FÖRVARING

Bjud in naturen i sovrummet

Naturmaterial kan ge sovrummet en känsla av lugn och ro. Skapa en lugn och behaglig atmosfär genom att välja naturmaterial som trä och ull samt mjuka tyger.
En mysig ullpläd på sängen, lammskinn på stolen och mjuka kuddar är några förslag. Du kan även lägga till möbler eller hyllor i trä.
Växter och blommor är också utmärkta prydnadsvaror i sovrummet. De ger sovrummet ett lyft samtidigt som de är snygga att titta på.
Har du inte gröna fingrar kan du välja konstväxter istället. De är snygga och behöver inte vattnas.

x
x
Body

TIPS:

Natur skapar struktur

Naturprodukter tillför struktur till inredningen på ett sätt som konstgjorda material inte gör och naturfärger passar utmärkt i sovrummet. Utnyttja naturen för att skapa intressanta, roliga och mysiga dekorationer.

SOVRUM

Framhäv din personliga stil

För att ditt sovrum ska kännas inbjudande är det viktigt att du skapar balans. En tom vägg är sällan intressant i sig själv.
Tomma väggar kan göra att rummet ser halvfärdigt ut och det påverkar även akustiken.
En överfylld vägg kan däremot kännas distraherande, så det är viktigt att hitta en bra balans.
Om du vill ge väggen en personlig touch är en gallerivägg en bra idé. En sådan skapar du genom att hänga upp olika typer av dekorationer på väggen, som till exempel:

• Fotografier
• Teckningar
• Målningar
• Textilier
• Trädetaljer
• Klädhängare

Speglar passar också bra i sovrummet eftersom de sprider dagsljuset och ger rummet en känsla av rymd. Prova att experimentera med olika former: häng upp en fyrkantig hög spegel på ena väggen och en rund spegel på den andra.
Använd speglar med olika sorters ramar tillsammans med väggdekorationer för att ge sovrummet en personlig touch. Välj ramar i naturträ, målat trä, förgyllda ramar och stålramar så får ditt sovrum en helt unik look.
Tänk på ramens tjocklek. En liten bild eller affisch kan passa bra i en tjockare ram medan en stor spegel kan se bättre ut i en tunnare ram. Välj ram beroende på din personliga stil och hur ramen fungerar ihop med resten av rummet.
Väggarna är inte de enda ytorna i sovrummet som brukar vara tomma. Golvet är också något som man ofta glömmer. Rätt matta ger golvet en inbjudande känsla samtidigt som du får ett mjukt underlag att gå på när du stiger upp på morgonen.

x
x
x
x
Body

TIPS:

Sätt en personlig prägel

Genom att kombinera olika detaljer med några av dina egna saker skapar du en unik look som speglar din personlighet.

DEKORATION

Ge sängen en ny look

Sängen är den centrala punkten i sovrummet. Det är antagligen den möbel där vi tillbringar mest tid. Överväg att köpa en ny säng eller förnya sängen med en enkel makeover, det finns olika sätt att göra detta på:

• Skaffa ett nytt påslakanset eller överkast. Det är ett enkelt sätt att förnya sovrummet på.
• Nya prydnadskuddar, kuddfodral eller plädar ger sovrummet en känsla av lyx som vanligtvis finns på hotell.
• En sänggavel är en bra idé om du vill skapa en trevlig atmosfär i sovrummet och samtidigt göra det skönare att sitta i sängen. Lägg till en sänggavel i tyg eller trä, det är faktiskt enklare än du tror.

Body

TIPS:

Välj rätt sänggavel

En sänggavel med tygklädsel ger komfort samtidigt som den dämpar ljud, medan en sänggavel i trä ger en känsla av natur och är enkel att rengöra.

SÄNGGAVLAR

Reglera ljusinsläppet med hjälp av gardiner

Du kan reglera hur mycket solljus du vill ha i sovrummet. Det beror på hur mycket solljus du vill ha i sovrummet och i vilket väderstreck sovrummet ligger.
Om du kombinerar persienner, rullgardiner och färdigsydda gardiner kan du både reglera mängden ljus som släpps in och skapa en trevlig stämning i sovrummet.
Lager på lager-effekt med hjälp av gardiner:

1. Börja med att sätta upp en rullgardin i fönstret. Om du vill blockera ljuset helt kan du använda en mörkläggande rullgardin.
2. Lägg därefter till några tunga gardiner, helst ska de nå ner till golvet. De ger sovrummet en mysig känsla och minskar värmeförlusten.
3. Lägg till sist till en ljus, skir gardin som sprider ett mjukt ljus i rummet.

Skapa en mysig stämning med rätt belysning

Om du vill skapa en mysig stämning i sovrummet är lampor ett viktigt inslag. Belysning som är för kall och för skarp kan kännas mindre behaglig. Är belysningen däremot för svag kan det vara svårt att orientera sig i rummet.
Därför är det en god idé att använda olika lampor som var och en har ett särskilt syfte. Välj lampor med starkt ljus för att kunna orientera dig och lampor med svagare ljus för att skapa trivsel.
Om du gillar att läsa i sängen är en läslampa en bra idé. Du kan till exempel välja en läslampa som monteras på väggen eller en golvlampa som ger koncentrerat ljus på önskad plats.

Body

TIPS:

LED-belysning i sovrummet

Värmeljus med LED i sovrummet skapar en mysig stämning samtidigt som du slipper risken för brand. Värmeljus med LED ger ett klart, naturligt ljus och rinner inte som vanliga ljus gör. Välj värmeljus med LED och timerfunktion så slipper du slå på och av dem.

BELYSNING
{"items":{"5efdb4c5-b954-4f1d-b445-00fe5c261469":{"0":{"x":"2","y":"0","width":"8","height":"3"},"1":{"x":"2","y":"3","width":"8","height":"14"},"2":{"x":"2","y":"17","width":"8","height":"3"},"3":{"x":"3","y":"20","width":"6","height":"9"},"4":{"x":"2","y":"29","width":"8","height":"8"},"5":{"x":"2","y":"37","width":"8","height":"3"},"6":{"x":"2","y":"40","width":"8","height":"14"},"7":{"x":"2","y":"54","width":"8","height":"8"},"8":{"x":"2","y":"62","width":"8","height":"3"},"9":{"x":"2","y":"65","width":"8","height":"14"},"10":{"x":"2","y":"79","width":"8","height":"8"},"11":{"x":"2","y":"87","width":"8","height":"3"},"12":{"x":"2","y":"90","width":"8","height":"8"},"13":{"x":"2","y":"98","width":"8","height":"9"},"14":{"x":"2","y":"107","width":"8","height":"3"},"15":{"x":"2","y":"110","width":"8","height":"8"},"16":{"x":"2","y":"118","width":"8","height":"3"},"17":{"x":"2","y":"121","width":"8","height":"8"},"18":{"x":"2","y":"129","width":"8","height":"9"}}},"settings":{"5efdb4c5-b954-4f1d-b445-00fe5c261469":{"always_show_resize_handle":false,"float":true,"cell_height":50,"auto_height":true,"height":0,"vertical_margin":10,"horizontal_margin":0,"width":12,"field_id":"5efdb4c5-b954-4f1d-b445-00fe5c261469","cellHeight":50,"verticalMargin":10,"alwaysShowResizeHandle":false,"itemClass":"grid-stack-item","placeholderClass":"grid-stack-placeholder","placeholderText":"","handle":".grid-stack-item-content","handleClass":null,"auto":true,"minWidth":768,"staticGrid":false,"_class":"grid-stack-instance-3291","animate":false,"resizable":{"autoHide":true,"handles":"se"},"draggable":{"handle":".grid-stack-item-content","scroll":false,"appendTo":"body"},"disableDrag":false,"disableResize":false,"rtl":false,"removable":false,"removableOptions":{"accept":".grid-stack-item"},"removeTimeout":2000,"verticalMarginUnit":"px","cellHeightUnit":"px","disableOneColumnMode":false,"oneColumnModeClass":"grid-stack-one-column-mode","isNested":false}}}