Lars Larsen hade en dröm

Det hela började med en ung man från området Thy i norra Jylland. En ung man med mängder av idéer och energi, som efter avslutad lärotid i en affär och senare i ett hyreshus, fick iden att han ville starta en bäddlagerkedja (sengetøjslager).

Den unge mannen var Lars Larsen. Han hade inte mycket pengar, men många idéer. Detta kombinerat med en massa energi och en stor portion mod, gjorde att Lars Larsen lyckades skaffa några leverantörer och en bank som hade lust att satsa på hans ide. Banken blev Norresundby Banks avdelning i Vodskov, som förresten fortfarande är Larsens bank än i dag.

Startade i Aarhus

Larsen var redan då fast besluten att öppna en hel butikskedja, så det spelade inte så stor roll vart i Danmark han startade. De bästa lokalerna på denna tidpunkt låg i Aarhus, så här öppnades butik nummer 1 den 2 april 1979, trots att familjen då bodde i Aalborg. Men som Larsen sa: Något ställe måste ju bli det första. Därefter har en lång rad butiker öppnats världen över.

Lars Larsen äger personligen JYSK-koncernen och tillhörande bolag, häribland JYSK i länderna i fråga samt Dänisches Bettenlager och Bettenwelt i Tyskland och Österrike. Lars Larsen har vid sidan av detta även intressen i andra bolag där han antingen äger bolaget helt eller delvis: Bolia.com är en europeisk kedja som är en Internetbaserad möbelaffär med visningsrum i stora europeiska städer, Interior Direct är storleverantör av möbelinventarier till hotell, kurs- och konferenscenter, och Himmerland Golf & Spa Resort är en av Skandinaviens bäst utbyggda och attraktiva golfbanor med eget golfhotell i toppklass.

Lars Larsen självbiografi

Läs självbiografin av grundaren till JYSK här. Boken publicerades första gången 2004.

Lars Larsen