Som européer har vi många saker gemensamt, men är våra sömnvanor en av dem?
JYSK Nordic ville utöka sina kunskaper inom detta område och satsade därför på en stor sömnundersökning som utfördes bland våra kunder i hela Europa. Är du nyfiken på din egen sömn? Gör vårt nya sömntest för att få dina personliga sömnpoäng. Du kan även läsa fler intressanta resultat här [En av fyra sover dåligt om natten.]
Mål: 8 timmars sömn
Respondenterna i alla deltagande länder är överens om att deras sömnkvalitet är viktig för deras livskvalitet och att åtta timmars sömn på natten är optimal. När det gäller verkligheten sover dock de flesta bara sex till sju timmar under veckodagarna (62%). Ukraina är sömnmästarna i detta avseende, men även där sover bara en av fyra, åtta timmar eller mer per natt. Genomsnittet är 20%.
I den andra änden av skalan finner vi svenskarna som tycks lida av de ljusa sommarnätterna: det är cirka en av tio personer som endast sover fyra timmar eller mindre. I Grekland kan det vara värmen som orsakar att en av fem personer endast sover fem timmar per natt. Under helgen försöker vi alla att komma ikapp vår förlorade sömn. Särskilt i Norge, där nästan en av tio deltagare sover 11-12 timmar om dagen.
Somna med lätthet - eller motsatsen
På tal om Norge: Fyra av tio svarande tycker att det är "svårt" eller "mycket svårt" att somna. Det gör dig kanske fundersam på hur mycket tid de faktiskt spenderar i sängen – först ligger de vakna en längre tid under vardagsnätterna för att sedan sova bort halva dagen under helgerna. I genomsnitt har 25% av alla svarande svårt att somna.
I Tjeckien har hälften av respondenterna (52%) inga problem med att somna: De somnar "lätt" eller "väldigt lätt". Genomsnittet är 45%. I hela Europa använder människor skärmanordningar i sängen innan de somnar. Nästan fyra av tio (39%) använder alltid en skärm (smartphone, tablett, tv etc.) innan dem somnar. Rekordinnehavare är Rumänien, där hälften av deltagarna använder en skärmenhet innan de somnar. I den andra änden av skalan använder 20% av de deltagande danskarna aldrig en enhet vid sänggåendet.
Läs mer om hur ljuset påverkar din sömn här.
Natt i Europa
Vad händer under natten i Europa? Jo, en sak är att vi har sällskap i sängen. Mindre än en tredjedel sover alltid ensamna.
I Rumänien har en av fyra barnen sovandes hos sig varje natt under en arbetsvecka. Genomsnittet är 17%.
I den centrala-, östra och södra delen av Europa tycks européerna sova bättre än nordeuropeiska. 28% vaknar inte alls över natten, medan endast 18% av danskarna, svenskarna, norrmännen, finländarna, britterna och nederländarna upplever en oavbruten sömn.
Varför vaknar vi då? Överraskande nog för nyblivna föräldrar, så är inte barn den främsta orsaken till sömnstörningar.
Inte ens i Rumänien. Den främsta orsaken är att vi måste gå på toaletten och den sekundära anledningen är rumstemperaturen.
Sömnposition och personlighet
Fosterställning är den mest populära sovpositionen medan att sova på magen blir ett andra val bland deltagarna i allmänhet, men det finns nationella skillnader.
I Rumänien, Slovenien och Ukraina är valen omvända där flertalet personer föredrar att sova på magen istället för i fosterställning.
Finns det en mix av "kommunikativa, extroverta, introverta och känsliga personer" hos JYSK-kunderna i dessa länder?
Det verkar så, om du tittar på den här beskrivningen av personligheter baserad på deras sovställning.
Att gå upp ur sängen kan vara väldigt tufft
Fyra av tio tycker att det är svår att gå upp på morgonen. Inget deltagande land är lika pigga på morgonen som Ukraina.
46% tycker att det är "lätt" eller "väldigt lätt" att gå upp. Genomsnittet för alla länder är 29%. Kanske för att fler människor når målet åtta timmars sömn per natten? Strax över gränsen, i Polen ändras bilden, 50% tycker att det är "svårt" eller "väldigt svårt" att gå upp morgonen.
Vad sägs om morgonhumöret då?
I Danmark har du större chans att möta glada ansikten på tunnelbanan eller under morgontrafiken, eftersom danskarna är de övergripande lyckligaste med mer än en av tre som vaknar "glada". 6,2% är till och med "väldigt glada" (genomsnittet är 2,2%). Går vi sedan lite mer norrut, ska vi hålla i hatten. I Finland vaknar mer än en av tre på "dåligt humör" eller till och med "väldigt dåligt humör". Samma mönster ser vi i Centraleuropa. Medans mer än en fjärdedel vaknar "glada" eller "väldigt glada" i Ukraina. Korsar vi gränsen till Ungern är en av tre på "dåligt humör" eller "mycket dåligt humör".
Siesta och sömnighet
I Grekland håller de fast vid sin Siesta och en av fyra tar en tupplur varje eller de flesta eftermiddagarna. I genomsnitt över alla andra länder är siffran 10%. Kanske norrmännen skulle lära sig av grekerna: Inget annat land upplever så stor trötthet under dagen: Nästan två av tre upplever "alltid" eller "vanligtvis" sömnighet dagligen, men endast 10% tar "alltid" eller "vanligtvis" en tupplur. I den andra änden av skalan finner vi slovakerna. 18% känner sig aldrig eller sällan sömnig under dagen.
Om undersökningen
Undersökningen utfördes i alla JYSK nordiska länder (Belgien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Finland, Grekland, Ungern, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Sverige, Ukraina och England). Den distribuerades i JYSKs nyhetsbrev, blogginlägg och på Facebook och 35.000 personer svarade på undersökningen.