A-personer och B-personer är raka motsatserna. Om du är en A-person eller B-person avgörs på din dygnsrytm och ditt sömnmönster, och det definieras av när du föredrar att gå och lägga dig på kvällen och när du föredrar att stiga upp på morgonen:
- A-personer: När du föredrar att stiga upp tidigt och gå och lägga dig tidigt.
- B-personer: När du föredrar att stiga upp sent och gå och lägga dig sent.
A-personer följer mer eller mindre en dygnscykel där fokus ligger på sömnvanor, eftersom de sover på kvällen och stiger upp tidigt på morgongen.
Om du är en B-person har du en naturlig drift att stanna uppe väldigt sent. Det betyder att majoriteten av B-personer sover längre på morgonen för att få så många timmars sömn som de behöver. En del B-personer har inte möjlighet att ta sovmorgon på grund av sina arbetstider. Som ett resultat av det går de ibland runt med en kronisk sömnbrist, eftersom de inte får det antal timmar med sömn som deras kropp behöver.
Vi har alla ett naturligt behov av sömn, så att få en god natts sömn är fysiologiskt nödvändigt. Annars kan vi inte ladda upp vårt energilager.
Vad kontrollerar din dygnsrytm?
Att vara en A- eller B-person påverkas av många olika faktorer, men en del studier indikerar att det är genetiskt. Att det är genetiskt betyder också att dygnsrytmen kan påverkas biologiskt, så det är omöjligt att ändra din dygnsrytm från en dag till en annan. Däremot kan din kropp förändras över tid, och likaså din dygnsrytm.
Bra tips för A- och B-personer
Det finns många åsikter och fördomar på ämnet om A- och B-personer. B-personer kan känna sig lite attackerade eftersom många definierar dem som lata och odisciplinerade personer som sover bort sitt liv. Vice versa anses A-personer vara morgonpigga människor som får något ut av sin dag. Men att vara en B-person är inte nödvändigtvis något dåligt. Exakt vilken dygnsrytm som är bäst varierar från person till person. Nedan kan du läsa några specifika tips för A- och B-personer, som kan vara relevant för dig.
Tips för B-personer:
- Prioritera under morgongen, så att du får ut det absolut bästa ur dem och får tid att samla energi.
- Ta hand om viktiga och/eller komplicerade uppgifter på eftermiddagen eller kvällen, eftersom det är då B-personer presterar bäst.
- Undvik att dricka kaffe efter middag, eftersom det kan göra så att du får ännu större svårigheter att varva ner på kvällen.
- Schemalägg motion och fysisk aktivitet till eftermiddagar eller kvällar, men inte senare än ett par timmar innan du går och lägger dig.
- Stäng av din dator senast en time innan du går och lägger dig för att undvika att stirra på den ljusa skärmen precis innan läggdags.
- Många B-personer mår bra av en kort tupplur när de kommer hem på eftermiddagen, om de har planer för kvällen. Detta eftersom de flesta B-personer inte har fått tillräckligt med sömn under natten. En eftermiddagslur bör vara mellan 20-30 minuter. En längre tupplur kan göra det svårt att somna på kvällen.
Tips för A-personer:
- Du kan prova att senarelägga din tid att lägga dig något, så att du går och lägger dig senare och på så sätt utökar din dygnsrytm. Det kan t.ex. vara en bra idé med lite extra ljus på kvällen.
- A-personer är oftast mer organiserade än B-personer, men A-personer ska tänka på att det inte alltid är sunt att vara organiserad och kontrollerande över allt hela tiden. Det kan ha en negativ, stressande effekt på din dygnsrytm och ditt sömnmönster. Så överväg det faktum att ibland kan det vara nyttigt att släppa taget. Det kommer även att hjälpa din kropp att varva ner på ett annat sätt.
Det finns inga “rätt” och “fel” när det gäller sömnmönster
Med tanke på att ditt sömnmönster och, följaktligen, din dygnsrytm påverkas av om du är en A- eller B-person, påverkar det också ditt dagliga liv. Det är viktigt att ha i åtanke att du inte kan definiera vissa sorters sömn som normal och andra som onormal. Våra sömnmönster är olika. Du måste lyssna på din kropp och din inre biologiska klocka, eftersom det är de som avgör hur mycket sömn du behöver för att fungera ordentligt.
Kilder:
http://paleoleap.com/early-bird-night-owl-chronotype-affects-health/
http://www.sleepdex.org/chronotypes.htm