Bordsdukning – var man placerar glas och bestick

Hur man dukar ett bord

Dina middagsgäster kommer att känna sig bekväma och välkomna när du bjuder in dem till en vacker dukning. Men hur dukar du egentligen ett bord så att besticken sitter åt rätt håll? Och var ska du placera glasen? Lär dig hur vackra dukningar kan skapa stämningen för en mysig kväll eller en fin middagsbjudning.

Regler för att duka bordet korrekt

Om etikett och regler för bordsdukning inte är din starkaste sida kan du lära dig de viktigaste aspekterna på ett kick.

How to set glasses on table along with cutlery, plates etc.

Lägg tallriken för huvudrätten, alltså den största tallriken, längst ner.

Lägg ovanpå det en mindre tallrik eller skål till förrätten.

Lägg en servett mellan de två tallrikarna.

Om du planerar en förrätt eller bröd till din meny, placera en sidotallerken till vänster.

Om du har planerat att lägga upp maten på tallrikarna och endast servera när dina gäster sitter vid bordet, kan du enkelt göra det. Använd servetter för att markera de individuella platserna.

Placera besticken så att du är säker på att det finns plats för dem, utan att de är i vägen för glasen, som placeras längst bort.

Lägg besticken korrekt

Tumregeln vid bordsdukning är att besticken alltid placeras i den ordning de ska användas, med början utifrån och inåt mot tallriken. Med andra ord, besticken till förrätten ska alltid vara på utsidan och besticken till huvudrätten ska vara närmast tallriken.

Kniven ska alltid sitta till höger om tallriken, och knivbladet ska vara vänt mot tallriken. Regeln för knivbladet gäller dock inte för smörkniven på sidotallriken. I detta fall ska bladet vara vänt bort från tallriken. Dessertskeden, kakgaffeln eller ostekniven ska läggas ovanför tallriken.

Dukning med korrekt arrangerade glas

Många undrar hur man dukar glas på bordet. Regeln för korrekt dukning är dock faktiskt ganska enkel. Börja med glaset som ska användas först och placera det längst till höger, så att gästen arbetar utifrån och in mot tallriken. Det betyder att ordningen är vittvinsglas, röttvinsglas, dessertvinsglas. Placeringen av vattenglaset är helt upp till din personliga preferens. Du kan placera glasen i en vinkel eller i en rak linje. Kom ihåg att glasen ska vara blanka och nypolerade.

Att dekorera bordet

Dekorationer på dukningen bör vara iögonfallande, och roliga detaljer bidrar till att ge gästerna en speciell upplevelse. En annan fördel med kuvert med dekoration är att det kan dölja de oundvikliga fläckar som hamnar på duken under middagens gång. Färger bidrar till att ge bordsdekorationen kontinuitet, men begränsa dig till 2-3 färger. Att använda en enda färg är mycket effektivt om du kompletterar dekorationen med flera nyanser av samma färg.

Borddukningsidéer med blommor och ljus

Blommor ger något extra till ett bord, men var försiktig så att de inte är för höga och dominanta. En stor bukett är bara i vägen och måste flyttas runt. Subtila blomsterdekorationer i små vaser dekorerar bordet utan att störa dina gäster. Använd blommor, ljus och andra dekorationer som är i säsong. Du kan till exempel plocka grenar och blommor från trädgården eller hitta kottar, löv och liknande i skogen.

Ljus skapar en mysig atmosfär och är ett måste vid alla dukningar. Se till att ljusstakarna inte skymmer gästernas synfält och deras möjlighet att prata med varandra över bordet.

Duk och servetter

Vaxduk är för praktiska dukningar, men en vaxduksduk eller tygduk har ett mer exklusivt och charmigt utseende när det gäller dukning av middagsbord. Dina gäster ska lätt kunna få in benen under bordet, så duken bör inte vara för lång. Cirka 20-25 cm duk på varje sida av bordet är optimalt. Om du vill göra något extra kan du överväga en bordslöpare . Använd den för att markera din bordsduk och utforska oändliga färgmöjligheter. Få fler tips om hur du ljer rätt duk till ditt middagsbord.

Servetter är ett viktigt element när man dukar ett snyggt bord. Pappersservetter finns i olika färger och mönster, men för en middag med flera rätter bör du överväga en tygservett eller en extra stark pappersservett.

Placera kort och plats vid bordet

Om placeringskort är en del av din dukning kan du placera dem ovanför glasen och lite till vänster.

När du dukar bordet måste du se till att dina gäster har armbågsutrymme, så att de kan äta utan att stöta varandra i armbågarna. Avsätt minst 60 cm för varje gäst, eller mer om du vill ha plats för kaffekoppar i dukningen från början. Få fler tips om matbordsstorlekar i det här blogginlägget .

Fler idéer om hur man dukar ett bord

Det finns ett överflöd av festliga tillfällen där vi gärna gör det lilla extra när det gäller bordsdukning. 

När man organiserar en middagsbjudning är planering nyckeln. Dukningen kan göras långt i förväg, eller till och med dagen innan, så det blir en sak mindre att göra på dagen för evenemanget. Arrangera tallrikar, dricksglas, bestick, placeringskort och ljus i förväg, men vänta så länge som möjligt med färska blommor och vaser. Fyll kranvatten i serveringskaraffer och kyl ner det i kylskåpet. Arrangera sallader, kalla såser och liknande i dekorativa skålar. I kombination med dukningsidéerna i det här blogginlägget kommer en väl förberedd förberedelse att ge dig mer tid att njuta av din middagsbjudning och underhålla dina gäster.

Upptäck mer

Gardiner kan hjälpa dig att hålla ute oljud, värme och kyla

Gardiner kan hjälpa dig att hålla ute oljud, värme och kyla

Julklappsidéer till dina nära och kära

Julklappsidéer till dina nära och kära

Inköparens favoritkuddar

Inköparens favoritkuddar

Den ultimata guiden till gardiner och persienner

Den ultimata guiden till gardiner och persienner