Kvinna som sover på rygg i sängen med kudde och täcke

Vilken kudde ska du välja? Den ultimata guiden

Är du i behov av en ny kudde? I den här artikeln kan du lära dig allt du behöver veta för att hitta den bästa kudden för dig både när det kommer till stöd, komfort och din budget. Vi kommer att täcka allt från kuddfyllning till kvalitet, storlek, konstruktion och pris. Du får också konkreta råd som hjälper dig att avgöra vilken kudde som är rätt för dig. 

    1. Vilka olika typer av kuddar finns det?

    Innan du väljer en kudde måste du känna till dina alternativ. I allmänhet finns det tre typer av kuddar att välja mellan:

    1.    Kuddar av fibrer
    2.    Naturliga kuddar
    3.    Specialkuddar

    Även om de ser likadana ut och alla används för samma ändamål, finns det betydande skillnader mellan dessa tre kuddtyper. Materialen som används i kuddarna kan skilja sig åt, liksom deras konstruktion och storlekar. Alla dessa faktorer kommer att påverka det stöd du får från din kudde.
     

    Fiberkuddar

    En fiberkudde innehåller syntetisk fyllning. I de flesta fall är syntetfyllningen fiberdun av polyester. Fiberkuddar finns i olika storlekar och konstruktioner, men alla är kända för att vara mer flexibla än till exempel en dunkudde. Detta gör att du enkelt kan forma innehållet i kudden och anpassa dess form till din föredragna sovställning. Fiberkuddar är vanligtvis den mest budgetvänliga kuddtypen på marknaden. 


    Tre saker du bör veta om fiberkuddar:


    1.    En fiberkudde är en mjuk och lätt kudde. Det kan innebära att du inte får lika mycket stöd av en fiberkudde som av andra kuddtyper.
    2.    Du kan enkelt forma fyllningen i en fiberkudde så att kudden passar din sovställning.
    3.    Fiberkuddar är lätta att tvätta och de torkar snabbare än andra typer av kuddar. Detta kan vara en stor fördel om du tenderar att svettas under natten.


    En fiberkudde är ett bra val om:
    Du vill ha en mjuk, prisvärd och praktisk kudde samt att du inte behöver något specifikt nack- och axelstöd.
     

    Naturkuddar


    En naturkudde är en kuddtyp som innehåller naturlig fyllning. I de flesta fall består fyllningen av dun och fjädrar, men det kan också vara material som ull, silke och kapok. Naturkuddar finns i olika storlekar och konstruktioner och är mest kända för att vara mjuka samtidigt som de ger bra stöd.


    Tre saker du bör veta om naturkuddar:

    1.    Fyllningen är lätt att flytta runt, vilket är användbart om du växlar mellan att sova på sidan och på rygg.
    2.    Naturkuddar och fiberkuddar känns likadana, men naturlig fyllning ger bättre stöd än syntetisk fyllning. Naturliga kuddar anpassar sig till konturerna av dina axlar och nacke. Det är framför allt fjädrarna som ger naturliga kuddar ett så bra stöd.
    3.    Dun är ett naturmaterial som är mycket bra på att reglera värmen. En dunkudde är ett bra val för dem som känner sig varma när de sover. 


    En naturkudde är ett bra val om:
    Du vill ha en mjuk och skön kudde som formar sig efter nacke och axlar och ger det stöd du behöver för att ligga i en ergonomiskt korrekt position. Du tenderar att känna dig varm under natten och vill därför ha en kudde som hjälper dig att reglera temperaturen i din sovmiljö.
     

    Specialkuddar


    En specialkudde är fylld med en typ av specialfyllning – vanligtvis minnesskum eller latex. Beroende på fyllningen kan en specialkudde vara en underbart ergonomisk kudde. Specialkuddar med minnesskum ger optimalt stöd och avlastning för dina muskler och leder. En specialkudde med latex är exceptionellt andningsbar och bra på att släppa ut överskottsvärme.


    Tre saker du bör veta om specialkuddar:

    1.    Specialkuddar är mest kända för att ge utmärkt stöd
    2.    Om du väljer en specialkudde med minnesskum får du bästa möjliga stöd för att sova i en ergonomiskt korrekt position
    3.    Specialkuddar är särskilt lämpade för dem som konsekvent sover på sidan och därmed behöver extra stöd och avlastning runt axlar och nacke


    En specialkudde är ett bra val om:
    Du sover främst på sidan eller rygg och vill ha en rejäl kudde med enastående stöd som hjälper dig att hålla en bekväm och ergonomiskt korrekt sovställning hela natten. En specialkudde är bland de bästa kuddarna för sidosovare.
     

    2. Storlekar på kuddar


    När det gäller att välja rätt storlek för en kudde är det höjden vi pratar om.


    Du kan välja mellan fyra olika kuddhöjder:
    1.    Låg
    2.    Medium
    3.    Hög
    4.    Extra hög


    Kuddens höjd bestäms av dess konstruktion, hur mycket fyllning den innehåller och vilken fyllning den innehåller. Lägre kuddar har en begränsad mängd fyllning och låga kuddar ger därför bara en begränsad mängd stöd. Med det sagt kan du naturligtvis hitta låga specialkuddar som ger tillräckligt stöd för din nacke.
    En hög kudde har mycket fyllning och kan därmed ge din nacke mycket stöd. En hög kudde med stor mängd fyllning kommer att vara mycket bra på att fylla ut utrymmet mellan huvudet och axeln när du sover på sidan. Detta hjälper sidosovare att hålla en ergonomiskt korrekt position under hela natten.
    Den ideala höjden på kudden beror till stor del på din sovställning. Den bästa kudden för sidosovare passar inte ryggsovare eller magsovare. Fastheten på din madrass bör också vägas in i ditt val av kudde. Se hur du gör här: 
     

    Du sover på sidan på en fast madrass
    Din kudde ska ge tillräckligt med stöd för att fylla det utrymme som skapas mellan huvudet och axeln när du ligger på sidan. En fast madrass kommer i allmänhet att öka storleken på det utrymme som behöver fyllas.
     

    Du sover på sidan på en mjuk madrass
    När du ligger på en mjuk madrass sjunker din axel ner i den. Utrymmet mellan huvudet och axeln är därmed mindre, så du behöver inte nödvändigtvis det stöd du skulle få från en hög kudde.
     

    Du sover på rygg
    Om du sover på rygg bör du välja en låg kudde – oavsett hur mjuk eller fast din madrass är. En tumregel är att ju mjukare din madrass är, desto lägre bör din kudde vara. Om du sover på rygg på en mycket mjuk madrass bör din kudde knappt ha någon höjd alls.
     

    3. Konstruktion av kuddar


    När det kommer till konstruktionen av din nya kudde är det i första hand en fråga om hur många kammare den ska ha. Kuddkammare är de fack i en kudde som innehåller fyllningen. Kamrarna spelar en viktig roll i förhållande till kuddens egenskaper.
    För det mesta har en kudde en eller tre kammare. Flerkammarkuddar innehåller ofta en kombination av fyllning, till exempel fjädrar och mikrofibrer, vilket ger kudden ett mjukt yttre lager och en fastare kärna. Låt oss ta en närmare titt på hur kuddar skiljer sig åt beroende på antalet kammare de har:


    1.    Kuddar med en kammare: Denna typ av kudde har ett enda lager fyllning. När all fyllning finns i samma fack blir det lättare att flytta runt fyllningen och på så sätt forma kudden efter dina behov. Enkammarkuddar är i allmänhet mjukare än trekammarkuddar. 

    2.    Trekammarkuddar: Kuddar med tre kammare innehåller olika typer av fyllning i separata lager. Kombinationen av mjukare fyllning i de yttre lagren och en fastare kärna gör att kuddar med flera kammare ger mer stöd än kuddar med en kammare. Kuddarna är därför ganska rejäla och fyllningen kan inte flyttas och formas lika lätt som fyllningen i en enkammarkudde. 
     

    4. Kuddens hållbarhet


    En tumregel är att du bör byta ut din kudde vartannat år. Du kan bedöma din nuvarande kuddes tillstånd genom att observera följande:

    1.    Fasthet: Din kudde har förlorat sin stödjande funktion och känns mer slapp än fluffig. 

    2.    Utseende: Din kudde har fått fläckar och/eller missfärgningar som inte tas bort genom regelbunden tvätt.

    3.    Slitage: Det finns hål i tyget, fransiga sömmar eller ser bara sliten ut på annat sätt.

    När din kudde börjar förlora sin fasthet kanske du inte längre får det stöd du behöver. Du kommer att ha svårare att upprätthålla en ergonomiskt korrekt sovställning. Som ett resultat riskerar du att utveckla nacksmärta, spänningshuvudvärk och är mer benägen att ha allmänt dålig sömn.
    Därför är det viktigt att vara uppmärksam på kuddens skick och byta ut den i god tid.
     

    5. Priser på kuddar


    Fiberkuddar är i allmänhet billigare jämfört med andra typer av kuddar. I vårt sortiment hittar du kuddar i tre kvalitetsserier: BASIC, PLUS och GOLD. I tabellen nedan kan du se alternativen för alla kuddtyper i varje kvalitetsklass.
     

    6. Checklista: Vilken kudde ska du välja?


    Om du började från början av den här artikeln har du vid det här laget läst mycket information om kuddar och de olika faktorer som påverkar ditt kuddval. Det är mycket att hålla reda på, så här kommer en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna:
     

    Stöd för kudde
     

    Vill du ha en mjuk kudde utan mycket stöd?

    Välj en fiberkudde

    Vill du ha en fast kudde med stöd?

    Välj en specialkudde eller en naturkudde med flera kammare.
     

    Har du behov av extra stöd?

    Välj en specialkudde.

    En kudde för din sovställning

    Sover du på sidan?

    Välj en hög kudde eller en medium kudde.

    Sover du på rygg?
     

    Välj en medelstor kudde.

    Sover du på mage?

    Välj en låg kudde (helst bör du dock försöka byta till att sova på rygg eller sida).

    Vill du ha en kudde som hjälper dig att sluta snarka?

    Välj en kudde som hjälper dig att sova på sidan.

    En kudde för din madrass

    Sover du på en fast madrass?

    Välj en medium kudde eller hög kudde.

    Sover du på en mjuk madrass?

    Välj en medium kudde.

    Sover du på rygg?

    Välj en låg eller medium kudde, oavsett hur fast din madrass är.

    Konstruktion av kuddar

    Sover du ständigt på sidan eller på ryggen?

    En stabil kudde med flera kammare är förmodligen det bästa för dig.

    Växlar du mellan att sova på sidan och på rygg?

    En formbar kudde med en kammare är troligen det bästa alternativet.


    7. De bästa kuddarna


    Om du funderar på att köpa en ny kudde har du förmodligen upptäckt att det finns många alternativ att välja mellan. På JYSK är vi alltid redo att ge dig råd om ditt val av kudde, så att du får en modell som matchar dina behov, din föredragna sovställning och din budget.
    Glöm inte att ditt täcke spelar en avgörande roll för din sömnkvalitet. Läs vår ultimata guide för att välja rätt täcke. 
     

    Upptäck mer

    Inköparens favoritsängkläder

    Inköparens favoritsängkläder

    Vilken är den bästa madrassen för dig? Den ultimata guiden

    Vilken är den bästa madrassen för dig? Den ultimata guiden

    Så väljer du rätt storlek på madrassen

    Så väljer du rätt storlek på madrassen

    Vilket täcke ska du välja? Den ultimata guiden

    Vilket täcke ska du välja? Den ultimata guiden